CHP Milletvekili Umut Akdoğan Çocuk İstismarı ve Şiddete ilişkin Meclis Soruşturması İstedi
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, çocukların her türlü istismar ve şiddete karşı korunması, mağdur veya fail olarak suça karışmalarına karşı önlem alınması amacıyla Meclis soruşturması açılmasını talep etti. Akdoğan, “Uzmanlar, çocukların suça sürüklenmesindeki temel faktörlerden birinin yoksulluğun artması ve önleme politikalarının sisteme yeterince entegre edilememesi olduğunu söylüyor. Biz politika yapıcılar ve yasa yapıcılar olarak bu uyarılara gözümüzü, kulağımızı kapatamayız. Çünkü Çocuklarımızın yeri ıslahevleri değil, çocuklarımızın yeri okullarıdır.”
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, çocukların her türlü istismar ve şiddete karşı korunması, mağdur veya fail olarak suça karışmalarının en aza indirilmesi amacıyla alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla araştırma önerisi sundu. Akdoğan teklif vesilesiyle şunları söyledi:
C “ÇOCUKLARIN SUÇA YÖNELMESİNDEKİ ANA FAKTÖRLERDEN BİRİ YOKSULLUKUN ARTANDIR”
“TÜİK’in çocuklarla ilgili her yıl yayınladığı istatistiklere göre, 2022 yılında güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 601 bin 754’e ulaştı. Çocukların 259 bin 106’sı mağdur oldu. 206 bin 853’ü suça sürüklenme, 100 bin 490’ı bilgi edinme, 16 bin 499’u kayıp, 12 bin 684’ü suç işlediği iddiası ve 6 bin 684’ü suça sürüklenme nedeniyle mağdur oldu. Bu nedenlerin dışında güvenlik nedenleriyle bin 122. “Çocuklarımızın büyük çoğunluğu ya mağdur ya da fail olarak güvenlik birimlerine getiriliyor. Başka bir grup çocuğun da bilgi almak üzere güvenlik birimine getirildiğini görüyoruz. Yani ya olaylara tanık olmuşlar ya da bilgileri olduğu için getirilmişler. Sonuçta nedeni ne olursa olsun.” Ne olursa olsun geçen yıla oranla yüzde 20,5 daha fazla çocuğumuz hiç olmaması gereken bir ortama geldi ya da getirildi.
Ekonomik krizin ve azalan alım gücünün çocuklarımız üzerindeki olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Uzmanlar, çocukların suça sürüklenmesindeki temel faktörlerden birinin yoksulluğun artması ve önleyici politikaların sisteme yeterince entegre edilememesi olduğunu söylüyor. Biz siyasetçiler ve yasa koyucular olarak bu uyarılara gözümüzü, kulağımızı kapatamayız çünkü çocuklarımızın yeri cezaevleri değildir. Çocuklarımızın yeri güvenlik birimleri değildir. Çocuklarımızın yeri okullarıdır. Çocuklarımız için güvenli bir gelecek okullarda inşa edilir.”
“GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALAMAZSANIZ BİR NESİL KAYBEDECEĞİZ”
Akdoğan, Anayasa’nın “Ailenin ve çocuk haklarının korunması” başlıklı 41’inci maddesinin son fıkrasında devletin her türlü istismar ve şiddete karşı koruyucu tedbirleri almakla yükümlü olduğunun belirtildiğini hatırlatarak, yetkililere şunları söyledi: Hükümet, “Uzman görüşleri alınarak, konunun objektif bir sistemle detaylı bir şekilde incelenerek yürütülecek bir soruşturma yapılacaktır.” “Bu, çalışan iktidar ve muhalefet dahil tüm milletvekillerinin görevidir. Çünkü çocuklarımızın suçtan arınmış bir ortamda yetişmesi için gerekli tedbirleri almazsak bir nesli kaybedeceğiz.”